Ürünü için ücretli tasarım desteği istiyor musunuz?
Evet Hayır
Tasarım desteği ücretlidir. Tasarımınız hazır ise "Hayır" butonuna basarak alışverişinize devam edebilirsiniz.
Doğru yapılmış olan her iş mutlaka bir planın sonucudur. Broşür tasarımı da aynı şekilde bir planlama sürecine ihtiyaç duyar ve doğru yapılan planlama ile tam da arzu edilen broşüre ulaşılır. Siz de firmanız için en doğru broşüre ulaşabilesiniz diye sizin için Etkili Broşür Hazırlama Sanatı adlı bu yazımızda sıraladık. Tasarımından basımına kadar bir broşürün yeterince etkili olabilmesi için gerekli tüm adımları takip edin ve sonuca hemen ulaşın. 20 Maddeden oluşan bu yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
Etkili Broşür için öncelikle kendinizi tanıyın. Kast edilen elbette ki firmanız, şirketiniz, kurumunuz ya da kuruluşunuzdur. Kendinizi tanıyarak ve tanımlayarak broşürünüz için bir hedef belirleyebilirsiniz. Tasarlanacak olan broşüre ne için ihtiyacınız olduğunu önce kafanızda kesinleştirin. Kimsiniz, broşürden beklentiniz ne, hedefiniz nedir sorularını cevapladıktan ve bunları da yazıya döktükten sonra tasarımınıza başlayabilirsiniz. Kurumsal kimlik çalışmanız yapıldı ise size bu aşamada oldukça yararı dokunacaktır.
Kendinizi doğru bir şekilde tanımlayıp broşürden kendi namınıza ne istediğinize karar verdi iseniz ürün veya hizmet sattığınız, satmayı düşündüğünüz kitleyi tanıma aşamasına geçebilirsiniz. Broşür tasarlamaya başlamadan evvel bu aşamanın üzerinde gerektiği kadar vakit harcamalısınız. Tasarladığınız broşürü ulaştırmayı düşündüğünüz mevcut ve potansiyel müşterilerinizin yani hedef kitlenizin özelliklerini irdeleyin. Nelerden hoşlandıklarını, nelerden etkilendiklerini, genel tercihlerini, onları çeken ve iten detayları mutlaka inceleyin. Hedef kitlenizi cezbedecek, onların sizi tercih etmesini sağlayacak neleriniz var iyice düşünün ve bunu mutlaka yazılı hale getirin.
Potansiyel müşterileri de hesaba katmanız size Etkileyici broşür elde etmenizi sağlar. Hedef kitlenizin içerisinde halihazırda bulunmasalar bile sunduğunuz ürün veya hizmetlerden her an istifade etme olasılığı olan kitleleri ve onların beklentilerini de mutlaka düşünün. Broşürün herhangi bir yerinde onları da düşündüğünüzü belirten bir görsel, bir metin, bir mesaj ya da bir renk bile bulunabilir. Uzun vadede size geri dönüş sağlayacak şekilde de olsa ileri görüşlü yatırımlar yapmayı ihmal etmeyin.
ileriye dönük broşür hazırlama
Markanızdan başlayarak hedef kitleye kadar detaylı bir beyin fırtınası yaptıktan sonra kesin kararlar vermenin zamanı gelmiş demektir. Ne istediğinizden emin olun ve broşürün tasarımına bu emin hal ile başlayın. Aklınızda cevap bulamamış sorular, yarım karar verilmiş detaylar var ise buraya kadar olan tüm adımların üzerinden bir kez daha geçmenizde fayda var demektir. Tüm detayları karara bağladıktan sonra diğer adımlara geçebilirsiniz.
Sektörünüzde faaliyet gösteren benzer firmaların yaptırdığı tasarımları incelemeyi kopyacılık ya da özgünlükten uzaklaşma olarak düşünmeyin. Özellikle sektörünüzdeki başarılı firmaların hazırlattığı broşürlerin, o firmanın müşterisi üzerindeki etkisine dair kendi çapınızda bir araştırma yapabilirsiniz. Doğru yapılmış broşür tasarımları, aklınızdaki özgün tasarımların daha net şekillenmesine fayda sağlar. Özellikle marka bilinirliği yüksek, kurumsal kimliğine önem veren büyük firmaların broşür çalışmalarını incelemeniz, size pek çok fikir verebilir.
örnek broşürleri inceleyin
Broşürde ebat da çok önemli. İnsanların yanlarında taşımaktan yüksünecekleri ya da ilk bakışta bir dergi tasarımına benzeyen tasarımlarından uzak durun. Broşür boyutu ile birlikte broşürün kırım şekline de karar vermelisiniz. Tasarım programında çalışmaya başlamadan evvel belirlenmesi gereken iki önemli teknik detay boyut ve kırımdır. Etkili Broşür için mutlaka ebatına özen göstermelisiniz. Örn: A4 Ebat, A5 Ebat, A4 Çift Kırım, A4 Tek Kırım.
a4 çift kırım
Çok tutulan, hemen hemen her yerde gördüğünüz broşür tasarımlarını başarılı broşür tasarımı olarak değerlendirmeyin. Buna kolaya kaçmak denilebilir. Buraya kadar olan adımlara dikkat etmemiş, ne istediğini bilmeyen firmalara genellikle tasarımcılar ellerinin altında hazırda bulunan tasarımlarla hizmet sunar. Çok görünen, çok bilinen her zaman güvenli anlamına gelmez. Sizin kendinizi öne çıkarmanız, farklı olduğunuzu ispat edebilmeniz, aklınızdaki mesajları hedef kitlenize iletebilmeniz için farklı tasarım şablonlarına yönelmeniz gerekebilir. Okunan, atılmayan bir broşür için hayal dünyanıza güvenmekten çekinmeyin. Özgün olun, yeni tasarımlar deneyin.
ezberlenmis-tasarimlarin-disina-cikin
Yazı fontunuz aslında markanızın karakteridir. Broşürün her sayfasında ayrı bir font kullanmak hatta her paragrafta başka başka fontlar denemek tüm emeğinizin çöpe gitmesine sebep olabilir. Font ve punto konusunda kendinize kesin bir çerçeve oluşturmaya çalışın. Kurumsal kimlik çalışmanız yapıldı ve yazışmalarda kullanılacak font burada belirlendi ise broşür çalışmasında da bu fontu kullanın. Başlıklar için, içerik metni için, spotlar, sloganlar ve mesajlar için ayrı puntolar belirleyin ve bu belirlediğiniz puntoları tüm sayfalarda aynı şekilde uygulayın. Eğer belirlenmiş bir fontunuz yoksa logonuzun fontunu ya da genel olarak yazışmalarda kullandığınız fontu kullanabilirsiniz.: Örnek Fontlar: Big John , Building, Carton, Dense, Bebas Neue, Gotham, Roboto,
bebas font
roboto font
Dilekçe yazar gibi ya da bir hikaye betimler gibi uzun uzun metinlere hiç gerek yok. Broşürde uzun metinler sıkıcı olacağından broşür amacına ulaşamadan çöpe gidecektir. Kısa, dikkat çekici, anlatmak istediğinizi sade bir şekilde özetleyen cümleler kurmalısınız. Spot cümleler, slogan ve mesajlar, metinlerden daha etkilidir. En başta belirlediğiniz, broşürün basılma hedefine uygun içerikte cümleler kurmaya dikkat edin. Örneğin, broşürün amacını yeni birkaç ürününüzü hedef kitleye anlatmak olarak belirledi iseniz o ürünlerden daha fazla bahsetmelisiniz. Bunun yerine eski ürünlerinizden veya firmanızdan daha fazla bahsetmeniz broşürü amacından saptırır ve etkisiz kılar. Dikkat toplamanız gereken broşürde dikkat dağıtmayın.
Mutlaka size ait slogan cümleler oluşturun. Gerekirse bu konuda profesyonel destek alın. Firmanızı, ürün veya hizmetinizi anlatacak net, çarpıcı sloganlar her mecrada işinize yarar. Tek bir cümle ile sayfalar dolusu metinle anlatamadıklarınızı anlatabileceğinizi, veremediğiniz etkiyi verebileceğinizi unutmayın. Broşür içerisinde spotlara, slogan ve mesajlara hak ettikleri önemi mutlaka verin.
Firmanızın portföyünde bulunmayan ürün ve hizmetleri, çok çekici bile olsa, asla ve asla broşürlerinize koymayın. Sadece yaptığınız, ürettiğiniz ve yapabileceğiniz şeylerin tanıtımını yapmanız hem doğru hem de etik olanıdır. Hedef kitlenizin ilgisini çekebilmek, ürün ve hizmet satışınızı artırabilmek adına altından kalmayacağınız kampanyalar düzenlemeyin. Marka bilinirliğinizi olumsuz etkileyecek, marka güven değerinizi düşürecek sözler vererek bunları tasarladığınız broşürler ile müşterilerinize iletmeyin. Sadece sahip olduklarınızı sunduğunuz broşürlerinize koymak en doğru olanıdır. Ürün ya da hizmet gamınıza dahil olacak ama henüz dahil olmamış olan yenilikleri kesinleşmediği sürece broşürlerinize koymayın.
Kullanacağınız renkler en az font, punto ve görsel kadar önemlidir. Renklerin her birinin duygusal bir karşılığı olduğu gerçeğinden yola çıkarak insanlarda güven, sükunet, mutluluk hissi verecek renkleri kullanmaya özen gösterin. Bununla birlikte markanızın kurumsal kimlik çalışması esnasında belirlenmiş olan renkleri de mutlaka tasarımlarınızda kullanın. İyi düşünülmüş bir broşür içerisindeki renkler arasında mutlaka bir denge vardır. Renk kombinasyonları, yakın ve zıt renkler konusunda bilinçli davranılmalı ve broşürün tasarımı ona göre yapılmalı.
brosur renk secimi
Broşürün en güzel tarafı görülebilen ve dokunulabilen bir ürün olmasıdır. Bu da broşürlerin hafızada daha çok yer edinmesi anlamına gelir. Broşür tasarımı için kullanacağınız görseller broşürün amacına hizmet etmeli. İçerikte kullanılacak görsellerle birlikte ön ve arka kapak görsellerini uzun uzadıya inceleyerek belirlemelisiniz. Kullanacağınız tüm görseller;
icerikte kullanacaginiz görseller
Broşür kapağı tamamen ayrı bir zaman ister. Etkili Broşür kapak tasarımı için broşürün tamamı için ayırdığınız zamanı ayırmalı, iç kısımda düşündüğünüz detayların tamamını kapak için düşünmelisiniz. Başarısız kapak tasarımı başarısız broşürün en baştan ilanıdır. Hedef kitlenizi etkilemek için broşür kapağını kullanın. Görsel, başlık, slogan ve diğer detaylar bir bütünlük içerisinde olmalı.
brosur kapak calismasi
Broşür başlığı tıpkı kapak tasarımı gibi ayrı bir özen ister. Neticede kendinizi sunacağınız, broşürün mahiyetini ortaya koyacağınız bu tek cümle ne kadar başarılı ise broşür ile hedef kitlenizin aklına markanızı işlemeniz o kadar mümkün olacaktır. Çabuk sıkılan topluluklar haline gelen insanlara ulaşmak için tek cümlelik hakkınız olduğunu varsayarak başlığınızı belirleyin. Başlık broşür amacını da özetlemeli. Vurucu bir başlık yazmak uğruna broşürün amacından sapmamalısınız.
İnsanlara broşür vasıtası ile anlatmak istediklerinizi ilettikten sonra beklentiniz muhtemelen onların size ulaşmak istemesi olacaktır. Doğru ve tam geri dönüşler için firmanıza ait tüm bilgilerin sağlıklı bir şekilde broşürde yer alması gerekir. Adres, telefon, web adresi, e posta, sosyal medya hesapları gibi tüm bilgilerinizi broşürün uygun bir kısmına yerleştirmeyi unutmayın. Bu bilgiler için ayrılan alan diğer içerikleri boğmamalı; ama onların gölgesinde de kalmamalı. Güncel teknolojiyi takip etmek adına tüm firma bilgilerinize müşterilerinizin dijital ortamda da ulaşabilmesi için bir kare kod da broşürde yer alabilir.
firma bilgilerini sade yazin
Bir broşürün etkili broşür olduğunu kanıtlayacak tek bir bilgi istenilseydi muhtemelen bu, broşürün saklanma süresi olurdu. Tasarladığınız, bastırdığınız ve hedef kitlenize ulaştırdığınız broşür ne kadar süre ile onların elinde kaldı? Sonuçta taşınabilir bir ürün ortaya koydunuz. Müşterileriniz firmanızdan ayrılırken broşürleri yanlarına mı aldılar yoksa aldıkları yere geri mi bıraktılar? “Ben şunu daha sonra iyice bir inceleyeyim” dedirten broşür başarılı bir broşürdür. Bunu desteklemek adına broşüre saklanmasını lüzumlu kılacak detaylar ekleyebilirsiniz. İndirim veya hediye kuponları, çekiliş biletleri ve benzeri promosyonlar broşürün müşterilerinizin elinde kalma süresini uzatır. Okunduğunda anlaşılan, keyif veren, insanların aradıklarını bulmalarına vesile olan broşürler de mutlaka elden ele dolaşır.
broşürrde yazıların okunabilirliği
Buraya kadar yeterince vakit ayırarak geldiniz ve yaptığınız tasarımdan eminseniz bile örnek broşür baskı almadan sonraki aşamalara geçmek üzücü sonuçlara neden olabilir. Didaktik hatalar, yeni gelen güncellemeler, tasarım aşamasında oluşan değişimler olabileceğini dikkate alarak mutlaka bir hatta birkaç örnek baskı alın. Bunun için çok kaliteli bir baskı makinesinden alınacak çıktıya gerek yok. Detayları görmenizi sağlayacak kadar kaliteli bir renkli yazıcıdan çıktı alarak tüm bilgileri, görselleri ve içerikleri teker teker inceleyin. Örnek baskılardan memnun kaldı ve değiştirilecek bir husus olmadığına kesin kanaat getirdiyseniz diğer aşamalara geçebilirsiniz, Pdf ile yüksek kalitede baskı için çıktınızı alabilirsiniz.
broşür pdf kaydetme
Etkili broşür için dokunulduğunda uyandırdığı hissin de insanların aklında yer edeceğini düşündüğümüzde broşür için kullanılacak kâğıdın kalitesinin önemi de ortaya çıkar. Kâğıt kalitesi marka değerini ve prestijini ortaya koyar. Güven ve prestijden tasarruf yapılamayacağı, yapılmaya çalışılması halinde marka değerinin ve bilinirliğinin olumsuz etkileneceği akılda tutulmalıdır. Örn: Kuşe 150gr Kuşe Kağıt , 200gr kuşe kağıt, veya 300gr kuşe kağıt + selefon
Baskıya girmeden evvel son karar adet için verilmeli. Kaç adet broşür bastıracağınızı belirlerken birkaç hususa dikkat etmelisiniz.
Bütün adımları dikkatli bir şekilde izleyerek siz de hak ettiğiniz kaliteli broşüre böylece ulaşmış oldunuz.
Özellikle ilköğretim sürecinde çeşitli etkinlikler ve kültürel aktiviteler kapsamında...
Günümüzde artık her isteyen kişi kendisine özel bir kitap tasarımı hazırlatıp bunu kolaylıkla bas...
Kartvizit Tasarımı İçin En Uygun Font Hangisi : Kartvizit, kurumsal kimlik tasarımlarının ana ürün&u...
Karton Çanta; kurumsal kimlik öğelerinin en kullanışlı olan reklam materyalidir. İstenilen ebat ve gö...