A4 ebat 1 asıl 1 suret otokopili kağıt 1 cilt 50 asıl 50 kopya Numaratörlü
Ürünü için ücretli tasarım desteği istiyor musunuz?
Evet Hayır
Tasarım desteği ücretlidir. Tasarımınız hazır ise "Hayır" butonuna basarak alışverişinize devam edebilirsiniz.
Sözleşme baskı : Matbu evraklar arasında yer alan ve kurumsal firmaların tercih ettiği materyaldir. Bu evrak çeşidin de ilgili sektördeki firmanın ihtiyacına yönelik basım işlemi uygulanır. Çok sayıda basımı gerçekleşen tahsilat makbuzu gibi ürünlere kıyasla yüksek sayıda basımı yapılmaz. Firmalar ile alakalı anlaşmalar, iş görüşmeleri konuların da ihtiyaç duyulan resmi evrak unsurunu taşır. Tıpkı antetli kağıt baskısında olduğu gibi firmaya ait bazı bilgiler bulunurken, her iki tarafın da yapacağı anlaşma için resmi bir üründür.
Her iki firmanın ihtiyaç duyduğu özellikler evrak üzerinde olmalıdır ve promosyon ürünleri gibi düşünülmemelidir. Evrak üzerinde her iki firma için ürün, hizmete yönelik satış özellikleri, hangi şartların yer alacağı, çeşitli şartlar düşünülerek tasarlanma aşaması yapılmalıdır. İhtiyaç doğrultusun da az sayı da üretimi yapılan ve firmalar arasındaki anlaşmalar için resmi evrak hükmün de olan sözleşme baskı için başka hangi özellikler var? Nelere dikkat etmelisiniz?
Fatura ve antetli kağıt örneğin de olduğu gibi şablon ve form düzenine göre basımı yapılan bir üründür. Şablona ait kısmi detay olarak bahsettiğimiz iki evrak örneğini dikkate alabilirsiniz.
Bu ürünlerin basım kriterleri matbaaların imkanları ile alakalıdır. Matbaalar arasında küçük de olsa farklar görülebilir. Bazı durumlar da ise özel talepler, istekler doğrultusun da basım kriterleri çeşitlenebilir.
Genel olarak antetli kağıt, fatura belgeleri için sırt kısmından veya üst bölmesinden Amerikan ciltleme uygulanır. Evraklara yönelik çeşitli örnek boyutlar vardır. Kişisel olarak basım işlemi yaptırmak isteyen firmaların da talepleri ne ise o yönde hareket edilir.
Çoğunlukla sade ve bir renk ile oluşan evrakların basımı tercih edilir. Tabi ki isteğe göre logo bölümü veya evrak üzerinde farklı bölgelerin renklendirilmesi ile de işlemler devam edebilir.
Sözleşme baskı sipariş için iş anlaşması çok sayıda olabilir. Bazen ise iş takibi için basım yapılabilir. Bu durumlar da numaratör basımına ilişkin ayrıntılar itinalı olarak yapılması gerekir. Eğer olmaz ise evrakların takip edilmesin de problemler yaşanır.
Baskı için ilk işlem pozlama ve sonrasın da tasarıma dair kalıp alınmasıdır. Kalıp ölçüsü hazırlanır ve formalar ile bağlanmasına geçilir. Ana amaç ise hazırlanmış olan formaların ölçülerine göre yüksek seviye de verim alınmasını sağlamaktır. Kağıt ölçüleri ne ise bu rakamların katları dikkate alınacak şekilde bağlama yöntemi ile devam edilir. Örnek olarak A5 ebadında kağıt ölçüsünü düşünün. A4 formaya göre alt ve üst kısımlarından iki tane bağlanması yapılır ve sonra kesim işlemine devam edilir. Bu sayede A5 ebadından iki tane evrak üretilebilir.
Bahsettiğimiz matbu evraklar için çoğunlukla siyah renk tercih edilmektedir. Logo veya şirketin yöneticileri, temsil ettiği kişiler veya farklı kısımlar için firmaya dair bölgelerin renklendirilmesi gibi çalışmalar da yapılabiliyor.
Baskı yapıldıktan sonra makine bandına uygun formalar halinde getirilmesi sağlanır. Hangi ölçüler de oluşturulmuş ise giyotin makinesin de işlemin devamı getirilir.
Giyotin makinesin de kesim yapılır ve bazı pürüzler çıkar ise tıraşlama uygulanır ve törpüleme ile problemler ortadan kaldırılır.
Sonrasında ciltleme çalışmasından hemen önce perforaf işlemine geçilir. Bu işlem ise matbu evrakların bazen belli aralıklar ile koparılmasını kolaylaştırır. Küçük delikler oluşturulur ve bu tür istekler için idealdir. Bu sayede diğer yapraklara zarar vermeden istenilen kağıt kolaylıkla ayrılabilecektir.
En son olarak ciltleme yapılır. Ciltleme için en sıklıkla tercih edilen metot Amerikan ciltleme yöntemidir. Tüm evrak kağıtları nizami olarak aynı sıraya getirilir ve uygulanmaya başlanılır.
Ülkemiz de sıklıkla tercih edilen Amerikan ciltleme yöntemi oldukça popüler olarak kullanılır. Kitap, katalog gibi baskı türündeki evraklar da olduğu gibi matbu evraklar içinde sıklıkla kullanılan yöntemdir. Farklı ciltleme yöntemleri de vardır. Ama onlara kıyasla bahsettiğimiz teknik ekonomik ve baskı aşamasından sonrasında verimli sonuç vermesi açısından da tercih edilir. Yatay baskı uygulandığın da sol bölmeden yani sırt olarak tanımlanan alandan tutkal kullanılarak sayfalar kapak iç kısmında yapıştırılır. Eğer dikey baskı tercih edilecek olur ise üstten yapıştırma yapılır.
Başka bir teknik de katalog baskı ve dergi baskı için de sıklıkla kullanılan tel dikiş yöntemidir. Tel dikiş ciltleme oldukça ekonomik ve matbu evrak basımı işlemleri için de sıklıkla tercih edilebilir. Maliyeti düşük ve pratik ciltleme tekniğinden dolayı kolaylıkla uygulanabiliyor.
Özel sözleşme baskı fiyatları, nüsha olarak dosya içerisinde yer alan evrakların özeliklerine göre değişir. Matbaadan kaç tane baskı yapılacağı, kağıt gramajının ne olacağı, evrak boyutları gibi ayrıntılar fiyat unsurunu belirler. Çoğunlukla A5 ve A4 ebatlarında baskı yapılır ve müşterinin taleplerine göre değiştirmek de mümkündür. Farklı matbu evraklarda olduğu gibi düşük sayıda baskısı, ürün özellikleri, matbaa kriterleri fiyatın değişmesini sağlayabilir. Bahsettiğimiz özellikleri dikkate alarak firma anlaşmalarınız için daha sağlıklı rota belirlemeniz mümkündür.