Ürünü için ücretli tasarım desteği istiyor musunuz?
Evet Hayır
Tasarım desteği ücretlidir. Tasarımınız hazır ise "Hayır" butonuna basarak alışverişinize devam edebilirsiniz.
Bu kapsamlı makalede iyi bir logo tasarımı yapmak için gerekli olan adımları detaylı bir şekilde ele aldık. Her bir logo tasarım projesi sektör, stil ve kapsam olarak birbirinden farklı olsa da, ortak yanları şüphesiz ki tasarım sürecidir. Peki logo tasarımı nasıl yapılır ? Sadece 10 adımda büyük işler başarabilirsiniz. Aşağıdaki yazıları okuduktan sonra çok daha kaliteli tasarımlar ortaya koyacağınızdan hiç şüphemiz yok. Hemen birlikte sıfırdan bir logo tasarımını nasıl yapılır onu inceleyelim.
Herhangi bir profesyonel logo tasarımı projesinde ilk adım, yaratıcı bir tasarım özeti oluşturmaktır.
Müşteriyi ve ihtiyaçlarını anlamak için, sorular sormalı, işlerini, sektörlerini ve sahip oldukları sorunları net bir şekilde anlayabilmeliyiz. Grafik tasarım süreci adımlarının bu ilk aşaması, müşteriyle yüz yüze görüşme (en etkili ve hızlı iletişim yöntemi), telefonla görüşme veya e-mail yoluyla iletişimdir.
Tasarım özetinin amacı tasarımcının projeyi anlamasına yardımcı olmaktır. Bu sayede tasarım konseptlerine hakim olabilir, daha verimli bir iş çıkartabilir.
Yaratıcı tasarım özeti, müşteri ve tasarımcı arasındaki bir istişare sırasında oluşturulan, logo tasarımı projesi için geliştirilen bir ön araştırma adımıdır.
Tasarımcı ortalama 20 sorudan oluşan bir anket seti oluşturur. Müşterinin ne istediğini anlayabilmek ve tasarlanacak logo için gerekli bilgiyi edinmek için olmazsa olmaz tasarım süreci adımlarından birisidir. Soru sayısı duruma göre artabilir veya azalabilir. Müşteri ile ne kadar fazla zaman geçirilirse, o kadar başarılı bir logo oluşturulabilir.
–İşiniz Hakkında – İşiniz/ürününüz nedir ve ne yapar? Müşterileriniz için hangi problemleri çözersiniz? Arka planınız, ürününüz veya servislerinizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
–Müşterileriniz Hakkında – İdeal müşterinizi tanımlayın, müşterilerinize aktarmak istediğiniz ana mesaj nedir?
–Proje Hakkında – Mevcut bir markanız/kimliğiniz varsa, neden değiştirmek istiyorsunuz? Lütfen size ilham veren üç marka/logo bağlantısını paylaşın. Onlar hakkında en çok beğendiğiniz şey nedir? Beş sıfat veya kısa kelime öbeği kullanarak markanızın istenen görünümünü ve tarzını anlatın.
Daha kaliteli bir logo tasarımı nasıl yapılır ? bunun için şu adımları izlemeniz size yüksek fayda sağlayacaktır.
Ankete verilen cevaplar tamamlandıktan sonra, bir sonraki aşamaya doğru hareket etmek için işe yarayabilecek sağlam bir temel oluşturmak oldukça önemli dir.
Mevcut işin durumuna bakmalı (şayet yeni bir markalaşma süreci yoksa) ve genel olarak markalaşma konusunda şu anda hangi aşamada olduklarını anlamaya çalışmalısınız. Müşteri keşfinin temel amacı, mümkün olan en iyi çözümü sağlamak için sorunları daha iyi anlayabilmektir.
Müşterinin bulunduğu sektör hakkında bilgi edinmek her zaman önemlidir. Sektördeki rakiplerin ne iş yaptıklarını bilmek ve anlamak etkili bir tasarım sürecinin gerekli adımlarındandır.
Daha kapsamlı marka kimliği tasarım süreci için, kalitatif ve kantitatif araştırma yöntemleri ile söz konusu markanın araştırma düzeylerini daha derinden inceliyoruz.
Doğal olarak bu çok zaman alır, bu yüzden düşük fiyatlı logo tasarım paketleri bu bölüme odaklanmaz.
Kalitatif (niteliksel) araştırma, keşif amaçlı bir araştırmadır. Düşünce ve fikirdeki eğilimleri ortaya çıkarmak için kullanılır.
Kantitatif (nicel) araştırma, kullanılabilir istatistiklere dönüştürülebilen sayısal veriler üreterek problemi ölçmek için kullanılır. Tutum, fikir, davranış ve diğer tanımlanmış değişkenlerin nicelleştirilmesi ve daha geniş örneklem grubundan elde edilen sonuçların genelleştirilmesi için kullanılır. Nicel araştırma, gerçekleri formüle etmek ve araştırmalardaki kalıpları ortaya çıkarmak için ölçülebilir veriler kullanır.
Mümkünse, müşterinin mevcut marka kimliğini daha ayrıntılı olarak incelemeli; tasarımın kullanılacağı alanları belirmeliyiz. Broşür, el ilanı afiş, web sitesi vb.
Her harika logo tasarımı bir taslak ile başlar. Bir peçete üzerinde karalama ya da özenle hazırlanmış bir kalemle yapılan illüstrasyon bu taslakların bir parçası olabilir. Her proje kağıt üzerinde başlamalı.
logo beyin firtinasi
Logo tasarımına başlamadan önce ilham aldığınız kaynakları göz önünde bulundurun. Ayrıca müşterinin işi ile ilgili terimlerini not ederek bu kelimeleri kapsayan görseller üzerinde çalışabilirsiniz. Bu aşamada müşterinin de desteğini alarak hangi renklerin üzerinde çalışılması gerektiğini, varsa müşterinin hoşuna giden görsel argümanları inceleyebilirsiniz.
ilham alma ve referans görselleri
Not defterindeki ilk taslak, görsel ikonografi, çekici ve gelişmeye değer biçimler olabilir. Bu aşamada, istediğiniz herhangi bir argüman üzerinde çalışabilir, orijinal tasarımı yeniden çizebilir ve büyütebilir, bir sonraki adım için bir kalemle düzenleme yapabilirsiniz.
hızlı skeçler ve temel formlar
Logo skeçlerinin daha da geliştirilmesi, işleri doğru bir şekilde dengelemek ve hizalamak için çizilen ızgaralar ve çizgiler biçiminde olabilir. Doğal şekiller bile yapılandırılmış bir ızgara ile geliştirilebilir.
Logoyu Kılavuz Çizgilerle Rafine Etmek
Kavramsallaştırma, bir kavramın şekillenmesi olarak tanımlanabilse de, bu noktada müşteriler için logo tasarım sürecinde, bilgisayar üzerinde daha fazla çalışarak, bir fikri daha da geliştirmektir.
Tasarım fikri dijital bir ekranda görüntülendiğinde, taslakta gözden kaçmış olabilecek herhangi bir kusuru gözlemlememize ve bu eksikliklerin giderilmesine olanak sağlar.
logo kavramlastirma
Bir tarayıcıyla çalışmak veya logo tasarım programlarından birisini kullanmak, birincil taslak formları oluşturmak için gereklidir. Dijital versiyonlara sahip olmak, hızlı değişikliklere, ayarlara ve tasarımları verimli bir şekilde ayarlama yeteneğine izin verir.
Dijital Sürüm Oluşturma
Herhangi bir tasarıma renkler uygulanmadan önce, monoton siyah beyaz tonlarda logonun dikkate alınması gerekir. Bunlar renk, ışık ve tonun aşırıcılığıdır. Tasarımcının siyah ve beyaz renkler üzerinde durması, logonun eksiklerini de görmesine yardımcı olur. Aynı zamanda logonun dergi basımı, diplomat zarf gibi alanlarda nasıl göründüğü hakkında da fikir verebilir. Logo tasarımının başarılı olması demek, tüm formlarda iyi görünebilmesi demektir.
Monoton’da Keşif
Bu aşamada, şirket isminin logo ile nasıl temsil edileceğini düşünmeye başlamalısınız.
Çağdaş bir tasarım veya eski stil tasarım gibi, aradığımız yazı tipi stili hakkında genel bir fikre sahip olmalısınız. Fakat mükemmel bir logo için işe yarar bir font bulmak, topladığımız kapsamlı bir font kütüphanesinde gezinmeyi gerektiriyor. Doğru bir font seçimi, projenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olması gerektiğinden, fatura basımı, katalog basımı gibi alanlara uyumlu olmalıdır. Hazır fontlar bazen ihtiyacınızı görmeyebilir online olarak bu fontları tercih etmeli gerekiyor ise online font kullanımı yerine kendiniz yeni çizimler yapabilirsiniz.
Logo Oluşturulması
Ayrıca marka için uygun bir avuç yazı tipine sahip olduğumuzda, önceden oluşturulmuş taslaklarla yan yana nasıl göründüklerini keşfetmelisiniz. Güçlü bir logo içinde çeşitli renk paletleri, tasarımla bütünleşmelidir. İnternetten hazır ücretsiz logolar kullanmaktan çekinmelisiniz. Veya sadece hazır şablon bulup yazı değiştirerek sunum yapmanız oldukça yanlış bir davranış olacağı gibi bu firmanın size karşı tutumunu da ileriki süreçte değiştirebilir Peki nasıl yapılır nasıl ilelemeliyiz, hemen yazımıza devam edelim.
Hepsini Bir Araya Getirmek
Bu noktada, en güçlü logo kavramları müşteri sunum belgesine dönüştürülecektir. Logonun farklı arka plan renklerinde, farklı ölçeklerde ve tasarımın farklı alanlarda nasıl göründüğünü ele almalıyız. Daha detaya inersek, logonun bir market üzerinde nasıl göründüğünü, bir araç üzerinde nasıl durduğunu müşteriye göstermeliyiz. Bu sayede müşterinin “gerçek bir dünya” ortamında logoyu canlandırmasına yardımcı oluruz.
Diğer alternatif renk şemaları, bu aşamada müşteriye, konseptin potansiyelini görselleştirmeye yardımcı olmak için sunulabilir. Renk çok sübjektiftir ve basit bir renk kayması dünyada fark yaratabilir.
Renk Şeması Araştırması
Logonun gelecekte nasıl görünebileceği konusunun üzerinde durulmalıdır. Birkaç yıl sonra ilgi çekmeyecek veya güncelliğini yitirebilecek bir tasarım geliştirmek istemezsiniz.
Gelecek Korumalı Adaptasyon
Örneğin, logoyu müşterinin bir t-shirt üzerinde kullanması durumunda nasıl göründüğü hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamalıyız. Bu yöntem çok etkilidir, uygun örneklerle ve farklı biçimlerde görünüm sağlamak için biraz zaman harcamamız yararına olacaktır.
Dijital Maketler Oluşturma
İlk logo tasarım sunumu, ekranda görüntülenmesini veya yazdırılmasını sağlayan güvenli bir PDF formatına aktarılır. Monitörler renkleri doğru bir şekilde gösteremediğinden ve gömülü baskı profilleri daha doğru bir gösterime olanak tanıdığından yazdırma her zaman önerilir.
Her bir kavram, projenin kapsamına bağlı olarak 5–10 sayfalık PDF formatına sahiptir.
İlk izlenimlerin her zaman dikkate değer olmasına rağmen, müşterilere en azından birkaç gün mevcut tasarım üzerinde düşünmelerine zaman vermelisiniz. Bu tasarımları yazdırın, onları ev veya ofisin etrafına yapıştırın ve gözle görülebilmesini sağlayın. Logo tasarımı talep eden kurum ve çalışanları da dahil olmak üzere, güvenilir arkadaşlarınız ve ailenizden geri bildirim alın. Her zaman karşıt görüşler olabilir. Fakat ihtiyaç duyabileceğiniz iyileştirmeler için size bir yön verecektir. Unutmayınki hazırladığınız bazı tasarımlar bir marka olabilme potansiyeli taşıdığından dolayı i yi bir çalışma sizi hiç olmadık yerlere taşıyabilir.
Geri bildirimi ölçmek için müşteriyle kavramları tartışırken biraz zaman harcamalısınız. Eğer müşteri mükemmel olan kavramlardan birini bulmuşsa, herhangi bir belirsizlik ya da açıklığa kavuşturulması gereken sorular varsa birkaç saatlik görüşme sonucunda kesin karar verilebilir.
Hepsi profesyonel bir grafik tasarım sürecinin bir parçası!
Normal olarak, ilk konseptleri müşterilerimize sunduğumuzda, başlangıçtan itibaren “en güçlü” fikir hakkında bir görüşe sahip olacağız ve müşteriye bu doğal niteliklerin genellikle tartışmanın bir parçası olduğunu göstereceğiz.
Geliştirme aşaması, projelerde çok fazla düzenlemeye neden olabilir. Ancak genel olarak tasarımın estetik yanını kavramsal olarak düşünüldüğü gibi geliştirmek daha kolaydır. Bir alternatif renk şeması veya yazı tipi gibi yönler “görünümü” kolaylıkla değiştirebilir, fakat bir logodaki önem veya anlamın değiştirilmesi çok daha zordur.
Müşteriyle yapılan geri bildirime ve tartışmaya dayanarak, seçilen bir kavramı geliştirmeye ve düzeltmeye bakmalısınız. Kavram gelişmeleri neticesinde renk düzeninde küçük değişiklikler olabilir, farklı yönlere bakabilir veya göz önünde bulundurulması için bazı alternatif yazı tipleri sunulabilir.
Hemen hemen her durumda oluşturduğunuz konsept müşteri için mükemmel olacaktır, ancak bazen müşterinin karar veremediği iki rotayı da değerlendirmeniz gerekebilir.
İlk kavramların sunumuna benzer şekilde bu aşamada, bir kavramın tamamen ortadan kaldırıldığı daha odaklı bir yaklaşım vardır. Daha sonraki örnekler, küp bloknot veya spiralli bloknot gibi mantıksal somut bir örnek olabilir.
Son logo tasarımı netleştikten sonra, bu tasarımın müşterinin ihtiyaçlarına göre projenin sonu olmadığını belirtmek gerekir. Logoyu markalaşma süreci adımlarına genişletmek için hareket etmeliyiz.
Oluşturduğunuz logo tasarımı ile antetli kağıtlardan kartvizitlere veya pazarlama materyallerine kadar her şey oluşturulabilir.
Müşterinin çeşitli sosyal medya mecraları için gerekli olan tasarımlarını oluşturarak, tasarımın globalleşmesini sağlamalısınız. Sosyal ağ profilleri görüntülerinden pankartlara ve başlıklara kadar, mevcut boyutlar yeni marka kimliğinin dünyaya açılmasına olanak sağlayacaktır. Her şeyin mükemmel görünmesini sağlamak için tasarımın sosyal medya öğelerine entegre edilmesi önemlidir.
Markayı Sosyal Medya Öğeleri Üzerine Genişletin
Her şey kullandığınız logo programında vektör biçiminde yapılır ve gereken herhangi bir formatta dışa aktarılabilir. En iyi logo tasarım programı şunlardan oluşur: .CDR .AI (istenirse gelecekteki yüksek kalitede düzenleme için), .EPS / .PDF (baskı için), .JPEG (görüntüleme için) ve .PNG (web kullanımı için şeffaf bir arka plan). sadece bu dosyaları göndermeniz yeterlidir. istebilirse daha farklı formatlarda da gönderim sağlayabilirsiniz.
Önemli: herhangi bir ödeme almadan sadece orta kalitede üzerinde logo veya yazı bulunan fligran ekleyerek göndermeniz sizin için büyük önem taşımaktadır. vektörel dosyayı gönderdikten sonra karşı taraf sizi aradan çıkartmak isteyebilir. bu tarz durumlar içinde kendinizi güvenceye almanız şarttır.
Vektör dosyası formatları, maksimum kalite aralığına izin verir. Çünkü logo boyutunu, kalite kaybı veya keskinlik olmadan ölçekleyebilirsiniz. Bu, kartvizit üzerinde harika görünen aynı logo tasarımının bir panoda mükemmel görüneceği anlamına gelir.
Vektörel dosya ile yüksek kalite ( yüksek çözünürlüklü ) olarak baskı yaptırabilmektesiniz. Tek yapmanız gereken özel bir logo hazırladıktan sonra dosya uzantısı ile kaydetmek ve bu dosyayı matbaacınıza göndermek!
Not: burada belirtilen grafik programlarıı sayesinde kendiniz de ücretsiz logo tasarlama yapabilirsiniz.
Geliştirilen projenin son dosyaları, dosyaların kullanılacağı yerde daha net olması için düzgün bir şekilde düzenlenecektir. Tüm uygun formatlar ve paftalar, çeşitli kullanım geçmişleri için monoton siyah ve beyaz sürümleri ile birlikte paketlenir. Ayrıca broşürler ve pazarlama görselleri ile birlikte tüm dosyalar uygun şekilde resimleri ve yazı tiplerini içeren şekilde paketlenmelidir.
Logo oluşturma işlemi bittiğine göre her şey sıkıştırılır ve müşteriye e-postayla gönderilir, CC, orijinal dosyalara erişmesi gerekebilecek ek çalışanlar tarafından eklenir. Bu kısım oldukça önemli çünkü yeri geldiğinde bilgisayarınız çökebilir veya erişiminiz olmayabilir ama internet sayesinde sürekli dosyalarınız elinizin altında olmaktadır. ZIP dosyasını Dropbox‘ımıza kalıcı olarak arşivleyebiliriz, sadece bununla kalmayıp flash veya hdd de önemli dosyalarımızı saklayabiliriz, böylelikle her duruma karşı bir yedek bulundurmuş oluruz.
“Herhangi bir sisteme bağlı olmadan freelance tasarımcı olarak çalışmayı hiç düş&u...
Kısaca kartvizit bir firmanın etiketidir. Kartvizit Tasarımı Nasıl Olmalı? Buradan İnceleyebilirsiniz; ...
Profesyonel bir dergi tasarımı ‘nın ana amacı dergiye bir profil kazandırabilmektir. Bir derginin kap...
İşletmeleri, diğer işletmelerden ayıran, içerisinde kendine ait değerler barındıran parça, logo olarak ...